Технологія приготування листкового тіста


Технологія приготування листкового тіста

Листкове тісто – це багатошарове тісто, яке при випіканні стає хрустким і повітряним. Існує два основних типи листкового тіста: дріжджове і бездріжджове.

Дріжджове листкове тісто:

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне – 500 г
  • Вода – 250 мл
  • Олія вершкова – 250 г
  • Сіль – 10 г
  • Цукор – 10 г
  • Дріжджі сухі – 7 г

Приготування:

  1. Змішайте борошно, сіль, цукор і дріжджі.
  2. Додайте воду і замісіть тісто.
  3. Вимішайте тісто протягом 10-15 хвилин, щоб воно стало гладеньким і еластичним.
  4. Загорніть тісто в харчову плівку і залиште в теплому місці на 1 годину.
  5. Охолоджене вершкове масло розкачайте в прямокутний пласт.
  6. Розкачайте тісто в пласт, який в 2 рази більше пласта масла.
  7. Покладіть масло на середину тіста, загорніть краї тіста на масло, защипніть.
  8. Розкачайте тісто з маслом в прямокутник, складіть втроє (як лист) і загорніть в харчову плівку.
  9. Покладіть тісто в холодильник на 30 хвилин.
  10. Повторіть кроки 8-9 ще 2-3 рази.
  11. Після останнього складання розкачайте тісто в пласт товщиною 3-4 мм і використовуйте для приготування виробів.

Бездріжджове листкове тісто:

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне – 500 г
  • Вода – 200 мл
  • Олія вершкова – 250 г
  • Сіль – 10 г
  • Оцет столовий – 9% – 1 ст. л.

Приготування:

  1. Змішайте борошно, сіль і оцет.
  2. Додайте воду і замісіть тісто.
  3. Вимішайте тісто протягом 10-15 хвилин, щоб воно стало гладеньким і еластичним.
  4. Загорніть тісто в харчову плівку і залиште в холодильнику на 30 хвилин.
  5. Охолоджене вершкове масло розкачайте в прямокутний пласт.
  6. Розкачайте тісто в пласт, який в 2 рази більше пласта масла.
  7. Покладіть масло на середину тіста, загорніть краї тіста на масло, защипніть.
  8. Розкачайте тісто з маслом в прямокутник, складіть втроє (як лист) і загорніть в харчову плівку.
  9. Покладіть тісто в холодильник на 30 хвилин.
  10. Повторіть кроки 8-9 ще 4-5 рази.
  11. Після останнього складання розкачайте тісто в пласт товщиною 3-4 мм і використовуйте для приготування виробів.

Поради:

  • Для приготування листкового тіста використовуйте борошно з високим вмістом клейковини.
  • Вершкове масло для листкового тіста повинне бути холодним, але не замороженим.
  • При розкачуванні тіста не докладайте занадто багато зусиль, щоб не пошкодити шари.
  • Перед випіканням дайте виробам з листкового тіста расстояться протягом 15-20 хвилин.

Листкове тісто – це універсальний продукт, з якого можна приготувати безліч смачних і красивих виробів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *